Wie maakt er allemaal een to do list?
Ik denk velen van jullie en dat geldt ook voor mijzelf. Voor de een is het een strak georganiseerde handgeschreven lijst met bulletpoints al dan niet versierd met washi tape (Google is your friend) of met markeringen in alle kleuren van de regenboog en vaak zelfs in een fancy planner (tip: functioneel relatiegeschenk, denken ze elke dag aan je). Voor de ander zijn het snelle krabbels op een kladblok of een lijstje op je telefoon. Sommigen hebben alleen dagdoelen waar anderen ook week, maand of jaardoelen stellen.
Nu is het best interessant om je af te vragen wie tot welke categorie behoort en wat dat dan over die ander zegt. Maar dat is mijn persoonlijke interesse in de psychologie van de mens en verder niet zo relevant voor dit artikel.
Dat to do lists nuttig zijn is een feit. Ik heb nog nooit een volwassene (want kinderen zijn een uitzondering, probeer maar eens een potje memory van ze te winnen #succes!) ontmoet met zo’n ijzersterk geheugen dat ze nooit iets vergeten.
The law of accomplishments
High performance, maximaal presteren, het uiterste uit jezelf halen iedere dag weer is bijna een nieuwe wet geworden. Maar met het productiever worden stijgt het burn-out gehalte lineair mee als je niet oppast. En ja er zijn ook mensen die een burn-out krijgen terwijl ze hun werk en leven helemaal top vinden. Ook hun brein kan al dat moeten en continu maar aanstaan op de lange termijn niet aan.
Nou helpt het enorm voor je geluksgevoel om te doen wat je echt leuk vindt, maar daarmee ben je nog niet veilig. Ook al krijg je enorm veel energie van wat je doet en ben je van nature ook nog eens een energieke stuiterbal, het kan maar zo zijn dat jij op een dag letterlijk je bed niet meer uit kunt. Of al weken de auto geregeld langs de weg parkeert omdat je moet overgeven, niet wetende wat de oorzaak is.
Dit zijn geen voorbeelden uit een boek of van horen zeggen, nee ik ken deze personen daadwerkelijk. Dat een huisarts vervolgens moest zeggen; “zeg jij wel eens nee?” En pas toen viel het kwartje bij deze man. Hij vond z’n werk leuk dacht hij, zei dus ja tegen alles wat op z’n pad kwam maar kon dat eigenlijk niet aan. Het lichaam dwong hem letterlijk te stoppen om het “teveel” eruit te laten komen. Je kunt een sterke wil hebben om te presteren maar daar heeft je lichaam geen boodschap aan. Als jij jezelf niet geregeld even rust gunt krijg je vroeg of laat de rekening gepresenteerd. En daarin zit precies het verschil; bij de een is de grens al snel bereikt terwijl de ander er veel langer mee wegkomt.
Wat werkt?
Vooral schaamteloos lummelen vindt jouw brein geweldig. Lekker voor je uit staren en wegdromen, liefst in de natuur. Maar ook een beetje freubelen in huis, klussen, tuinieren, muziek luisteren, haken/breien/punniken, een boek lezen en de absolute nummer 1: ontspannen wandelen in de natuur, dus zonder jakkerende auto’s en geschreeuw op straat.
Nu heb ik het bruggetje al lang gemaakt naar minder doen en kom ik met het volgende advies:
Maak naast een to do list vooral ook een NOT to do list. Even omdenken kan verhelderend zijn. Als je weet wat je niet wilt kom je vanzelf uit bij wat je wel wilt. Dit is even een tip voor al die advocaten en juristen die hun werk niet meer leuk (denken te) vinden maar niet weten waar ze dan wel blij van worden. Laatst zei een advocaat nog tegen mij: “Ik denk niet dat ik dit nog lang ga doen, maar ja, wat moet ik dan?”
Stel jezelf dan de volgende vraag: wat zou ik liever niet meer doen?
- Te vaak ja zeggen als een kantoorgenoot met een dossier bij je komt; “kun jij even…..?”
- Of is het al vaak: “jij kunt vast wel even….” 😉
- Te veel taken op je nemen die je beter kunt delegeren
- Te perfectionistisch zijn
- Mensen de hele dag aansturen
- Veel vergaderen
- Sociale verplichtingen aangaan, waar je geen energie van krijgt maar juist stress
- Continu bezig zijn met je mailbox en telefoon
- Geleefd worden door je agenda etc.
Als jij aan het nadenken bent over hoe 2020 eruit zou moeten zien dan hoop ik dat je na het lezen van dit artikel ook nadenkt over wat je los kunt laten. Hoe maak jij je leven leuker door de druk wat te verlagen?
Natuurlijk moet je ook zakelijke doelen stellen, maar aan de druk verhogen zit een limiet. Voor iedereen, ook voor jou! Ja zeggen tegen het een is nee zeggen tegen het ander, houd dat in je achterhoofd tijdens jouw goalsetting moment.
Laat me vooral ook weten wat jij anders zou willen doen, of waar je over twijfelt. Ik geef je met plezier wat gratis tips en adviezen.